آموزشی

15 مهارت فناوری اطلاعات برای یادگیری در سال 2022

در اینجا تعدادی از مهارت های برتر فناوری اطلاعات مورد تقاضا در سال جاری وجود دارد که می توانید آنها را به رزومه خود اضافه کنید و یک قدم به اهداف IT خود نزدیکتر شوید. با ایجاد این مهارت ها، متخصصان فناوری اطلاعات می توانند حداکثر ارزش را به هر پروژه ای که در آن مشارکت دارند اضافه کنند. آنها حتی ممکن است افزایش درآمد را در نتیجه ارتقاء مهارت ببینند.

1. شبکه سازی

تقریباً هر کاری که ما انجام می‌دهیم با شبکه شروع می‌شود، بنابراین یک متخصص فناوری اطلاعات می‌داند که درک فناوری پشت شبکه‌های کامپیوتری مهم است.

2. محاسبات ابری

با افزایش کار از راه دور، تقاضا برای محاسبات ابری نیز افزایش یافته است. مهارت‌های رایانش ابری – مانند پیکربندی، استقرار، امنیت، مدیریت و عیب‌یابی – برای متخصصان فناوری اطلاعات ضروری است. این شامل همه چیز از پشتیبانی کاربر نهایی برای نرم افزار به عنوان راه حل های سرویس (SaaS) گرفته تا تجزیه و تحلیل، مدیریت، نگهداری و استقرار پلت فرم های ابری مانند Microsoft Azure یا خدمات وب آمازون (AWS) می شود.

3. پشتیبانی فنی

دلیلی وجود دارد که بسیاری از متخصصان فناوری اطلاعات حرفه خود را در پشتیبانی فنی شروع می کنند. مهارت‌های عیب‌یابی و حل مسئله که در میز کمک تقویت می‌شوند، پایه محکمی را به شما می‌دهند که بدون توجه به اینکه در چه تخصصی هستید، بارها و بارها در طول حرفه خود از آن استفاده خواهید کرد.

4. لینوکس

امسال، شرکت‌ها به متخصصان فناوری اطلاعات تکیه کرده‌اند تا بدانند چگونه لینوکس را با موفقیت کار کنند. نگهداری اولیه، نصب و پیکربندی ایستگاه‌های کاری، شبکه‌سازی و درک خط فرمان لینوکس مهارت‌هایی هستند که کارکنان فناوری باید از هم‌اکنون شروع به تسلط بر آن‌ها کنند.

5. زبان های برنامه نویسی

اینکه می گوییم درک زبان های برنامه نویسی – مانند جاوا، جاوا اسکریپت، سی پلاس پلاس و پایتون – یک مهارت فناوری اطلاعات است که در حال حاضر مورد تقاضا است، دست کم گرفته شده است. زبان‌های برنامه‌نویسی تقریباً همه نقش‌های شغلی فناوری اطلاعات را لمس می‌کنند، بنابراین متخصصان فناوری اطلاعات از تقویت این مهارت‌ها سود خواهند برد.

6. تجربه کاربری (UX)

طراحی UX مناسب ارزشمند است زیرا می تواند به افزایش بهره وری، کاهش هزینه های پشتیبانی و افزایش حفظ و جذب مشتری کمک کند. هر یک از این مزایا برای سازمان‌هایی جذاب است که در یک سال چالش‌برانگیز دیگر حرکت می‌کنند و تلاش می‌کنند نتیجه سالم‌تری ایجاد کنند. متخصصان فناوری اطلاعات می توانند طراحی UX را بیاموزند – مانند دانش تحقیق در مورد بازارهای هدف، مهارت های طراحی بصری، مهارت های کدنویسی و مدیریت پروژه – تا خود را به عنوان متخصص در صنعت فناوری معرفی کنند.

7. یادگیری ماشینی

مهارت های زیادی وجود دارد که تحت عنوان یادگیری ماشینی قرار می گیرند. متخصصان فناوری اطلاعات می توانند با مهندسی نرم افزار، طراحی سیستم ها، مبانی علوم کامپیوتر و برنامه نویسی شروع کنند. این شایستگی ها به شما کمک می کند تا الگوهای موجود در داده ها را پیدا کنید.

8. تضمین کیفیت

شخصی که تضمین کیفیت انجام می دهد از تجزیه و تحلیل داده ها برای شناسایی مسائل و فرصت ها در محصولاتی که توسط یک کارخانه یا فرآیند تجاری ایجاد می شوند استفاده می کند. آنها مطمئن می شوند که کارها به درستی انجام می شود و خطاها و آسیب پذیری ها را به حداقل می رساند.

9. مهارت های اپلیکیشن موبایل

سازمان‌ها به طور فزاینده‌ای به راه‌حل‌های اپلیکیشن موبایل روی می‌آورند تا دسترسی مشتریان را افزایش دهند. درک پلتفرم های توسعه رابط برنامه نویسی برنامه (API) و چارچوب های توسعه برنامه های متقابل پلتفرم به متخصصان فناوری اطلاعات در توسعه برنامه های کاربردی تلفن همراه و ایجاد راه حل های دیجیتال جدید کمک می کند.

اپلیکیشن ساخت پادکست به عنوان یک مهارت فناوری اطلاعات می‌تواند به شما کمک کند تا محتوای خود را به شیوه‌ای جذاب و موثر ارائه دهید. اپلیکیشن‌های ساخت پادکست، ابزارها و امکانات فراوانی را برای ضبط، ویرایش، و انتشار صداهای شما فراهم می‌کنند. از طریق این اپلیکیشن‌ها می‌توانید صداهای مختلف را ضبط کرده، موسیقی و صداهای تأثیرگذار را به آن اضافه کرده، و نهایتاً پادکست خود را در پلتفرم‌های مختلف مانند Spotify و Apple Podcasts منتشر کنید. این فرآیند نیازمند تسلط بر ابزارهای ویرایش صوتی، مهارت در انتخاب موضوع و محتوا، و همچنین دانش در زمینه فنی برای مدیریت و پیکربندی پادکست در پلتفرم‌های مختلف است. با توجه به روند رو به افزایش مصرف پادکست‌ها، این مهارت می‌تواند به شما در جذب مخاطبان و ارتقای تجربه کاربری در دنیای دیجیتال کمک کند.

10. تجزیه و تحلیل ریسک

تجزیه و تحلیل ریسک ارزیابی ریسک ها و آسیب پذیری هایی است که می تواند بر یک سازمان تأثیر منفی بگذارد. با وجود جرایم سایبری بیشتر از هر زمان دیگری، مهارت های امنیت سایبری مانند شناسایی ریسک، تجزیه و تحلیل و مدیریت به متخصصان فناوری اطلاعات کمک می کند تا داده های حساس سازمان ها را ایمن نگه دارند.

11. تجزیه و تحلیل امنیت سایبری

در تقاطع امنیت سایبری و تجزیه و تحلیل داده ها، تجزیه و تحلیل امنیت سایبری قرار دارد. در دنیای ابری که محیط های امنی ندارد، نیاز اساسی به ایمن سازی داده ها وجود دارد. این شامل هوش تهدید، تشخیص نفوذ و پاسخ، تجزیه و تحلیل ریسک و مدل‌سازی داده است.

12. تست نفوذ

تست نفوذ راهی برای یافتن آسیب‌پذیری‌ها در سیستم‌های شما قبل از انجام یک مجرم سایبری است. در حالی که تجزیه و تحلیل امنیت سایبری یک استراتژی دفاعی در نظر گرفته می شود، تست نفوذ یک استراتژی تهاجمی خواهد بود. هر دو طرف برای محافظت از سازمان به روش های مختلف با یکدیگر همکاری می کنند.

13. رعایت

انطباق به عنوان اقدامات یا حقایق مربوط به رعایت مقررات تعریف می شود. درک پیشینه انطباق بسیار مهم است زیرا در بسیاری از جنبه های امنیتی و وظایف اضافی امنیت سایبری استفاده می شود.

14. مدیریت پایگاه داده

وقتی نوبت به پیکربندی و نگهداری سیستم مدیریت پایگاه داده یا به روز رسانی کد پایگاه داده برای فناوری جدید می رسد، یک مدیر پایگاه داده برای مدیریت تمام جنبه های یک محیط پایگاه داده سازمان یافته وجود دارد. در مدیریت داده ها یک زبان برنامه نویسی بسیار مورد استفاده، زبان پرس و جو ساختاریافته (SQL) وجود دارد. SQL زبان برنامه نویسی استاندارد برای پایگاه های داده رابطه ای است و این مهم است که متخصصان فناوری اطلاعات بدانند چگونه این پایگاه های داده را ساختاردهی و مدیریت کنند. کسانی که می خواهند به سمت مدیر پایگاه داده حرکت کنند، باید وظیفه خود را برای یادگیری SQL در داخل و خارج قرار دهند.

با کسب یک یا چند مورد از این گواهینامه های فناوری اطلاعات یا شروع یک مسیر شغلی جدید، می توانید مهارت های برتر فناوری اطلاعات مورد تقاضا برای سال 2022 را توسعه دهید. در نتیجه مطمئناً در یک سال، جایگاهی در حرفه خود به دست خواهید آورد.

15. بازی های آنلاین

بازی فکری آنلاین، به عنوان یک مهارت در فناوری اطلاعات، نقش بسیار مهمی را در تقویت مهارت‌های فردی از جمله تفکر انتقادی، حل مسئله، همکاری، و مدیریت زمان دارند. این بازی‌ها اغلب با استفاده از پلتفرم‌های آنلاین، شبکه‌های اجتماعی و یا برنامه‌های موبایل قابل دسترس هستند و معمولاً به شکل چالش‌ها، پازل‌ها، مسابقات دونفره یا چندنفره و یا بازی‌های رومیزی مجازی ارائه می‌شوند. این بازی‌ها نه تنها برای سرگرمی و تفریح بلکه برای بهبود عملکرد ذهنی و توانایی‌های کلان مغزی نیز ارزشمندند. از طریق حل مسائل پیچیده، تحلیل و فرآیند تصمیم‌گیری، افراد می‌توانند مهارت‌های خود را در محیطی مفرح و پویا تقویت کنند و با استفاده از فناوری اطلاعات، به دنیایی پویا و الهام‌بخش دسترسی پیدا کنند.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا